Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2015

Άρθρα από τους δημοσιογράφους των Ε΄ και Στ΄ τάξεωνΜια διαφορετική ζωή για τα κατοικίδια (Άρθρο) 
Η δουλειά του αγρότη είναι πολύ δύσκολη σωματικά και οικονομικά. Πρέπει να ξυπνάει νωρίς για να πηγαίνει στα ζώα να τα ταΐζει ακόμα κι αν δεν είναι καλά. Ο αγρότης χρειάζεται πολλά λεφτά για να συντηρήσει τα ζώα και για να αγοράσει άλλα. Επίσης, πρέπει να καλλιεργεί τις τροφές των ζώων. Ο αγρότης πρέπει να αγαπάει και να φροντίζει τα ζώα του. 

Ειρήνη, Γιώργος, Ροδάνθη, Βαγγέλης, Κωνσταντίνος Τ., Νικολέτα, Ε΄και Στ΄

Συνέντευξη για το αγρόκτημα
Το αγρόκτημα μπορεί να μην έχει μόνο ζώα, έχει δέντρα που χρειάζονται καλλιέργεια, όργωμα, λίπανση και κλάδεμα για να μας αποδώσουν (εισόδημα). Το χωράφι με οπωροφόρα, όπως βερικοκιές και βελανιδιές, χρειάζονται λίπανση και κλάδεμα. Το κλάδεμα γίνεται τον Οκτώβρη με Νοέμβρη. Αυτά χρειάζονται έδαφος παραθαλάσσιο και να αποφύγουμε τις παγωνιές. Αν μπορούμε να τα σπέρνουμε με κοπριά. Τα ζώα παράγουνε κρέας. Τα ζώα που υπάρχουνε στο αγρόκτημα είναι γαϊδούρι, τράγος, κουνέλι, κότες, γουρούνια, μοσχάρι, πρόβατο και αγελάδες.

Συνέντευξη
­      - Πώς είναι η ζωή στο αγρόκτημα;
­      - Η ζωή στο αγρόκτημα είναι δύσκολη διότι πρέπει να ξυπνάμε νωρίς για να τελειώνουμε τις δουλειές μας.
­      - Τι ώρα πρέπει να ξυπνήσετε για να αρχίσετε τις δουλειές;
­      - Πρέπει να ξυπνήσω νωρίς στις 6.00 γιατί τα ζώα ξυπνάνε τέτοια ώρα.
­       -Γιατί λένε ότι η ζωή του αγρότη είναι δύσκολη;
­      - Γιατί τα ζώα θέλουν φροντίδα και είναι ευθύνη για τον αγρότη τα ζώα. Επίσης, Ο αγρότης δεν έχει μόνο τα ζώα έχει και τα χωράφια που θέλουν όργωμα. 
Άννα, Σοφία, Θανάσης, Ε΄


Το λιγνιτωρυχείο
Το λιγνιτωρυχείο βρίσκεται λίγο έξω από την κωμόπολη του Αλιβερίου, στην περιοχή Πρινιάς. Εκεί έκαναν εξόρυξη λιγνίτη για να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο στο εργοστάσιο της ΔΕΗ. Η εξόρυξη λιγνίτη έγινε για πρώτη φορά περίπου το 1917. Μετά από μερικά χρόνια κατασκευάστηκαν οι μονάδες ηλεκτρικού ρεύματος 1 και 2, ταυτόχρονα άρχισε και η συστηματική εξόρυξη του λιγνίτη. Ο λιγνίτης έβγαινε από τις στοές όπου δούλευαν οι άνθρωποι, που λεγόντουσαν ανθρακωρύχοι, με ειδικά βαγόνια που ανέβαιναν στην επιφάνεια. Εκεί υπήρχαν γραμμές τρένου με βαγόνια όπου γινόταν η φόρτωση του λιγνίτη στο τρένο για να μεταφερθεί στο εργοστάσιο. Αυτή τη στιγμή έχει απαγορευθεί η καύση λιγνίτη στη περιοχή του Αλιβερίου λόγω μόλυνσης του περιβάλλοντος. 
Θανάσης, Ε΄

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

My future...My paper!

        Το σχολείο μας και οι μαθητές του παίρνουν μέρος στο  πρόγραμμα ανακύκλωσης   Myfuturemypaper , -δηλαδή το μέλλον μου, το χαρτί μου...