Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Θέατρο σκιών

 Σήμερα οι μαθητές του σχολείου μας παρακολούθησαν θέατρο σκιών από τον καραγκιοζοπαίκτη κο. Γ Πλέσσα. Ήρωας...; Ποιος άλλος;Ο Καραγκιόζης! Τα παιδιά παρακολούθησαν τον Καραγκιόζη σε ρόλο ειρηνιστή αυτή τη φορά διασκεδάζοντας όπως κάθε φορά!
 Για την ιστορία του Καραγκιόζη μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα του Σπαθάρειου Μουσείου. http://www.karagiozismuseum.gr/index.htm

Ακολουθούν φωτογραφίες από την παράσταση που δόθηκε στο σχολείο μας. 


Ο Καραγκιόζης

Ήρωας του λαϊκού θεάτρου και το ίδιο το θέατρο σκιών. Η λέξη είναι τούρκικη και σημαίνει μαυρομάτης αλλά και γελοίος . Υπάρχουν πολλές εκδοχές για την ιστορία του θεάτρου σκιών. Το Δημοτικό Σχολείο Νεοχωρίου δέχτηκε τον κύριο Φώτη Πλέσσα για άλλη μια φορά στο σχολείο τους. Τους έπαιξε την παράσταση «Ο Καραγκιόζης Ειρηνιστής». Αυτή η παράσταση ήθελε να περάσει ένα μήνυμα στα παιδιά. Όλα τα παιδιά αλλά και τους δασκάλους τους έκαναν να γελάσουν. Για άλλη μια φορά, το θέατρο σκιών εντυπωσίασε και κατέπληξε το κοινό του.

Κωνσταντίνα και Ειρήνη, Στ΄

 Εδώ μπορείτε να επισκεφθείτε το blog του κ. Πλέσσα. http://plessastheatroskiwn.blogspot.gr/







Ο Καραγκιόζης 

Ο Καραγκιόζης είναι τούρκικη λέξη κι αλλιώς λέγεται μαυρομάτης. Στην καθημερινή μας ζωή, τον Καραγκιόζη τον έχουν σαν βρισιά. Ο Καραγκιόζης παίχτηκε τον 20ο αιώνα με χάρτινες φιγούρες που ήταν απλές, με ελάχιστες διατρήσεις* και διέγραφαν σε γενικές γραμμές τα χαρακτηριστικά του προσώπου και της φορεσιάς. Κινούνταν με τη βοήθεια ενός ξύλου και είχαν μονόπλευρη κίνηση, που αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι ήρωες να φαίνονται ότι τσακίζουν τη μέση τους κάθε φορά  που καλούνται να μιλήσουν με κάποιον που βρίσκεται πίσω τους.
Την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014 επισκέφτηκε το σχολείο μας ο κύριος Φώτης Πλέσσας, ο καραγκιοζοπαίχτης που μας έπαιξε την παράσταση «ο Καραγκιόζης Ειρηνιστής».   Γελάσαμε πολύ και οι δάσκαλοι και οι μαθητές. Στο τέλος ,βγάλαμε φωτογραφίες ανά τάξη και φύγαμε για το διάλειμμα.
*άνοιγμα τρύπας, τρύπα

 Ροδάνθη, Ε΄


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

My future...My paper!

        Το σχολείο μας και οι μαθητές του παίρνουν μέρος στο  πρόγραμμα ανακύκλωσης   Myfuturemypaper , -δηλαδή το μέλλον μου, το χαρτί μου...